Wednesday, July 29, 2009

Mintak2 Dapat Jadi Duta Mozilla Firefox.

Ade kawan Taz tanye,

Enon: Weh, camne kau buat Mozilla tu ade theme2 tu? Yang ada gambar2 kat atas tu. Smart weh!

Beliau terlihat dekat entry ini yang ada gambar ini.


Nampak tak apa yang beliau maksudkan tu?
Kalau yang biasa (default) dia kosong macam bawah ni,


Tapi yang bawah ni lagi kacak.




Ha nampak tak background tu? Ini namanye Personas dan orang yang layak untuk menggunakan Personas hanyalah pengguna Mozilla Firefox. Weee~ i tak suke lain i suke Firefox je sebab dia kacak lagi bergaya muka macam Zahiril Adzim. Ok tipu je Firefox takde muke.

Personas ni adalah salah satu add-ons untuk Mozilla. Nak? Click sini. Banyak pilihan ada :)

comel gila baby fox tu main guling2?

Anna Sui

lagi

dan lagi.




Ni ada lagi satu add-ons. Nampak tak tab kecik2 tu? Yang ni ha.

Yang ni pulak nama dia Smart Bookmark Bar. Memang smart. Bookmark dia kecik2 je. Nak? Sila ambik kat sini.

Bila dah install, apa lagi? gunalah dengan sebaiknya. Ni cara2 nak bookmark.



Bila dah ada icon kat atas, bila2 pun korang boleh click kalau nak pergi situ. Tapayah nak taip2 URL lagi dah. Korang boleh adjust icon tu nak letak belah kiri ke kanan ke bila2 pun. Tapi kena drag la. Kau ingat boleh guna kuasa minda ke suruh dia gerak sendiri. kahkahkah gelak sorang2. Kalau dah penuh korang punye space untuk letak icon tu, susun2 la dalam folder ye. Contohnya, kalau rasa2 banyak sangat korang bookmark kawan2 blogger, letak la semua dalam satu folder khusus untuk blogger.


OK OK. Yang ni last punya add-ons. Easy Youtube Downloader. Senang gila la kalau nak download video dekat Youtube tak payah nak copy paste URL ape sume. Nak rename pun tak payah sebab video yang korang download automatik guna nama yang ada dekat Youtube. Untuk lebih faham, tengok gambar.


Mejik kan? Nak? Ambik kat sini.


Seronoknye jadi cikgu. Beria je ajar orang padahal semua orang dah tau. Takpe ah. Taz memang suke syok sendiri. Sesiapa yang tau add-ons yang lagi best, share2 la jangan kedekut. Sharing is caring :)

35 comments:

NadyaCitraLestari said...

Suka yang ada baby fox tu..
Comell sangat²..
Thanx 4 da sharing yer..;)

sayaanon said...

taz..sumpah aku tak tau..thanks for sharing..haha

Ynn. said...

i dh tahu psl personas yeyy. tp taknak pakai sebab slalu sgt MF i ni stuck benci mozilla xmo kawan dh wkakaka :P

tp easy youtube br tahu. nak click takira nk jgk KAH KAH KAH KAH KAH

taz said...

nadya; byk lg yg comel sbnrnya. cekidaut je la :)


sayaanon; ye same2.


ynn;u punye selalu stuck ke? i tak pon. wakaka. sebab i duta mozilla i disayangi :)
abes tu u guna ape dear?

THE patek said...

bookmark tag aku takyah drag pon, klik je pon boleh.

hmm, i like the personas though, is there any way i can put pics of hot chics on them? :p

taz said...

patek; boleh design sendiri if im not mistaken. tp kena sign up dulu la.

weh boleh click je eh? hahha. aku taktau pon sbb 1st time aku tgk abg aku maen drag2 je aku pon ikut ar :p

THE patek said...

boleh je, taktau lah kalau ko nye add-on lain. aku gune Smart Bookmarks Bar

taz said...

aku pon same jugak. tp aku right click kena rename ape sume. yeke?

THE patek said...

eh aku punye click je, takyah right click ke ape pon. die tunjuk icon je kan? tapi bile aku hover die tunjuk address ah.

taz said...

hahaha. skang aku paham. yang ko ckp click tu klu nak bukak page tu kan? yg aku ckp drag tu, kalau nak bookmark page tu. bile dah bookmark boleh la click kan?

THE patek said...

ooh! miscom rupenye :p
sorry!

taz said...

haha. takpe takpe :)

ainey maryshal said...

beb thnx alot sebab share...
sumpah aku baru tau pasal ni
hahahahha
gle r jauh ketinggalan aku ni

ainey maryshal said...

nanti jap ade lagi ques nak tanye....
cam ne ko wat pic bunga kat sebelah url ko?????
ajar sket

Nedy Nadia said...

cool :)

taz said...

ainey; hehe. takpe2.aku pon tau sikit je. byk lg add-ons yg cool2 tapi aku malas nak cari. yang dah ade ni pon cukup cool dah. haha.

oo yang favicon tu eh. aku dpt sekali ngan layout ni. tp kalau nak, cari je tutorial nak buat favicon dekat google :)

Rosy Daisy said...

owh tidakkkk...
ku tidak taw cemana maw buat..
tak gun firefox pon..
jeles.. nak jugak~

taz said...

rosy daisy; bertukarlah kepada firefox sekarang. :)

sizukaDeboss said...

mekaceh taz..kini musang api saye semakin kacak dan tough..hakhak~

taz said...

sizuka; same2 :)

linn said...

wahhh...syok siap ada tutorial lg kt sini. and 1 more, kiut laa blog nih ;).

ainey maryshal said...

beb yang yoiu tube punye tu xmenjadi pun...adeyyyyy

taz said...

linn; heee. thanks :)

aineyy; laaa.. awatnye tak jd?? ape yg salah?

Teddy Reezwan said...

erm.. wan baru tau la ade mende cam tu.. chomel juga.. but.. wan pakai google chrome. cam mane ni...

taz said...

wan; ape lagi, tukar la mozilla. gerenti puas hati :)

arby89 said...

lalala~~

anak musang berjanggut

guling2 atas rumput,

huhu

chomel,

cam tuan rumah :)

lalala~~

taz said...

arby89; nak kate taz mcm musang la tu :(

paraxixth said...

kalau gua pakai google chrome siap boleh letak gambar gua lagi

taz said...

paraxixth; yeke? letak katne?

Cahaya~ said...

haha,
diorang nih selalu surf tenet, tapi malas discover / reveal everythin sendiri,
haha gomenne~~
aku pun sama je malas ;p

in eg: binatang add-on mozilla mmg sgtlah byknya korang leh godek2
masuk je web mozilla tuh,
p add on and also p other link,
discover..discover sendiri all those thingy,
ada memacam widget korang leh pasang
if u are person that excite bebenda canggih dan cute mmg sonoklaa,
nak dgr radio on9 ada widget khas, men game, put cute anime, put cute icon bla..bla..
tapi to choose the best susah, sbb byk pilihan.. :)

rerajin la korang godek dan customize ikut citarasa

**yg selalu org cam wajib ada dalam mozilla ; greasemonkey, stylish, ur ip, personas, dll

btw.. i've try other web browser too
byk sgt web browser sekarang nih
--> IE, Mozilla, K-Meleon, Google Chrome, Opera, Safari, maxthon, safari, nestcape, netSurf, flock, conkeror, etc, uhh byk..

web browser nih diorang ada adv tersendiri, yang perlu korang discover sendiri,
yg pernah aku try baru 5 je..
now nih surfing this blog using opera10, dia laju bab donlod gambar, senang carik widget, senang tukar theme,
oso have its on disadv..

and so far, still mozilla will be much comfortable for the majority//

Taz! lama tak masuk, tetiba pjg bebel
haha,,
harap2 ko sihat2 selalu hendaknya :)

♥chentaMAYA™ said...

thx kongsi bersama~

taz said...

balkis; wahaha. byk sgt yg ko tau. rajin betul explore. aku malas :p

princess_eryna said...

sori to disturb u sis...
akak nak tanyerr psl favicon tu laa... akak da wat da follow that tutorial tp x jd laaa... bleh expalin x??? tq!

shazleashayla said...

sume come2..
er, nk ty, klo gune adds on tuh lmbat x die buffer??

lighta shadowee said...

aih girls pon minat wondergirls gak ke?? :joking: nway, kewl blog n keep it up!