Tuesday, September 1, 2009

Tiada alasan lagi untuk tidak berTWITTER.

Sekarang i nak paksa semua kawan-kawan i buat account twitter. Semua wajib ok! Sebab kawan-kawan twitter i majoritinya adalah kawan-kawan dari alam maya. Mana kawan-kawan dari alam realiti ha? Mana? Mana?

Sememangnya masih ramai yang tak tahu kegunaan Twitter. Mungkin sebab malas nak explore walaupun dah selalu dengar. Macam aku dulu la kahkahkah. Ok sekarang i nak cerita sikit. Sikit je la tak banyak.

Twitter adalah jalan termudah anda untuk menghantar update-update terkini kepada rakan-rakan anda dengan ringkas. Juga boleh dijadikan sebagai medium untuk menghubungkan anda dengan ramai orang. Hantar satu update beribu orang tau. Itu pun kalau anda ada beribu followers lah kan. I ada 80 je kahkahkah.

Memang Twitter hangat dipergunakan sekarang selain Facebook. Betul ke ayat i? Tak kesah la. Yang penting disini i nak bagitau, artis-artis pun memang ramai guna Twitter. So peminat-peminat pun boleh tau apa mereka tengah buat secara live hihi. Kan best kalau T.O.P Bigbang ada twitter lepas tu tweet beliau nak makan, mandi, pakai baju warna apa semua. Haha gila stalker kau ni Taz.

Twitter ada banyak application sekarang untuk memudahkan korang menghantar update walaupun bukan didepan komputer. Yang terbaru dan paling best i jumpa adalah Gladly Cast. Best gila bak kata mereka yang dah guna, dalam jamban pon boleh update hahaha. Gladly Cast adalah untuk pengguna Twitter yang berada di Singapore dan Malaysia sahaja. Apa yang i suka adalah sebab dia guna nombor maxis maknanya 1 update i hantar kena charge 1 SEN sebab i under campus rate :') Sila kagum sekarang. Kalau handphone anda hantar mesej ke maxis berapa sen, maka harga itulah yang di cas untuk Gladly Cast. Tiada caj tambahan.

Nah tengok contoh update melalui Gladly Cast;


Waktu ni dah azan i tengah mengadap Rojak Thailand nak buka puasa. Sempat lagi tu wish kawan-kawan Selamat Berbuka :') I nak encourage semua kawan-kawan i untuk buat account twitter. Kalau lah adik beradik i pun ada kan best. Lagi satu, bila dah register Gladly Cast tu, follow la mereka sekali. Kalau ada apa-apa pertanyaan mereka akan jawab. Friendly ok. I sukeee :D


Ok ni ada lagi contoh-contoh app lain untuk Twitter.

TweetDeck

Tweetdeck ni i tengok cik Rara yang guna. Bila i try, memang best sebab ada Facebook Friend's Update sekali. Pastu senang nak manage.

TwitterFox

Sebelum TweetDeck, i guna TwitterFox. Yang ni simple sikit dari TweetDeck. Ada banyak lagi app untuk Twitter seperti TwitPic, UberTwitter, TwtitterGadget, TwitterBerry dan lain-lain. Yang tu semua i tak explore lagi biasalah budak malas haha.

Ok lah. Sebenarnya nak cerita pasal Gladly Cast je kan dah tercerita banyak. Excited hari ni sebab first time tweet guna sms. kahkahkah. Ok baibai.

Eh lupa. Siapa ada twitter follow twitter Taz :)

13 comments:

Lun said...

waaa, bgus jgak info tntg twiter
but, mcm membudzir update twiter pki hp
=_=

Lun said...

waaa, bgus jgak info tntg twiter
but, mcm membudzir update twiter pki hp
=_=

taz said...

lun; yeke? 1sen tak mahal la :)

Paan said...

Oh! I pun dah lama ada akaun Twitter!

taz said...

paan; ok follow taz sekaramg! :)

Ynn. said...

i kene 20sen :( kenape ehh wuhhhhhhhhhhhhhhhhh

THE patek said...

weh camne TwitterFox ko warne itam weh?? aku nye warne biru gay je, tak jumpe pon setting nak tuka @_@

sizukaDeboss said...

hoho~
teringin gak tp xpasti la mmpu ke x nk manage bebanyak akaun mnde2 alam maya neh..lol~

nizamsani said...

menarik.

Melz said...

hehe twitter fans betul nie :) keh²

taz said...

ynn; u tukar maxis lepas tu tukar plan youth club ke ape ntah. heehe


patek; harap2 tak gay dah sekarang. haha


sizuka; heehe. benda ni macam sampingan je sambil2 online sambil2 tweet. bak kate org dulu2 sambil menyelam minum air. kehkehkeh


nizamsani; cantik menarik tertarik. hihihi


melz; tau takpe :p

PHIRDOTE said...

xbest la

Kojack de Alloohaa said...

hmmm...ntahla..