Thursday, October 8, 2009

Macam Mana kalau...

Sebelum teruskan, tengok dulu video dibawah.



Macam mana kalau kita boleh berbual dengan semua kawan-kawan dengan hanya menggunakan satu aplikasi sahaja?

Macam mana kalau kita boleh melihat email dengan tanpa pergi ke email? Ok Ok cukup. Nak translate pun fail Taz ni.

I tak ingat la i jumpa dekat blog siapa pasal application ni. And macam selalu, mestila i nak cuba kan kalau dah nampak macam menarik aje. hihi. Mula-mula guna memang tak ada apa masalah pun bagi i. Tak tahu la lama-lama nanti macam mana. Kalau nanti i rasa dia bagus dan tak bawak masalah dekat laptop i, i nak uninstall application lain dekat laptop ni macam tweetdeck etc.

Seriously, first time i guna i rasa macam kagum sangat sebab Digsby boleh menghubungkan kita dengan semua social network, IM, or email yang kita guna. Contoh macam i, i guna Yahoomail dan Gmail. Dengan digsby, i boleh cek kedua-duanya dengan mudah tanpa perlu pergi ke Yahoomail atau Gmail.

Kalau social network pulak, digsby akan notify setiap kali kalau ada update terbaru. So kalau malas nak pergi ke Facebook atau Myspace korang untuk tengok apa update terbaru dari kawan-kawan, sila cuba application ini. Digsby pun support Twitter. Mestilah wajib kan. Kalau tak support Twitter i pun taknak guna Digsby. Haha.

I sediakan gambar untuk bagi korang lebih faham. Tengok yang i highlight merah tu je. Klik gambar untuk lebih jelas.


Digsby lebih kurang macam YM korang. Cuma dia support lebih dari YM :')

Tengok tu. I teruja ok bila tengok display picture manusia yang chat dengan kita jadi thumbnail bila kita minimize window. Selalu gambar icon senyum si YM tu je. Kepada Daus, sorry la tadi tak layan YM ko sebab aku tengah teruja dengan benda alah Digsby ni :p

Tengok facebook punya friends' update and notification.

Twitter pun :)

Ni yang best! Ada aplikasi 'Set Global Status' yang membolehkan anda update satu status untuk semua semua social network dan IM yang korang ada :) fewwit fewwit! Kalau contohnya korang taknak status update tu untuk Myspace, cuma 'uncheck' sahaja Mysapce tu. Faham? Bagusss :)

Ini macam mana digsby notify semua update.

Widget digsby yang membolehkan sesiapa pun chat dengan i kalau i online :)

Siapa yang berminat, boleh la download dekat sini dan install dekat PC korang. Tapi Taz baca sesetengah review dari orang ramai, ada yang kata bagus. Tapi ada jugak yang kata tak bagus sebab slowkan PC. Bergantung kepada RAM masing-masing punya PC lah kan. Tapi kebanyakannya kata Digsby bagus. Cuba dulu baru tahu kan? :)

p/s; Sesiapa yang dah pernah cuba, tolong komen sama ada ia bagus atau tak. Thank You :)

25 comments:

sayaana said...

waaaa....
macam menarek je...
hehehe...
i loike =)

taz said...

sayaana ; ape lagi, cuba la sekarang :)

Dilakochan said...

menarikk jugak ni..

Tp gune digsby ni..
let say kite chat dgn org yg x gune app digsby ni..

Bole jugak ke nk share file taz?

taz said...

Dilakochan; i rasa boleh tau sebab ada button share file kat situ :)

eyena said...

waa cam best je..kna install dlu laa yer, lom pernah guna maaa...

Ries Lee said...

menarek maaaaaa...
nak cube gak la..
dah la tweetdeck tgh prob skrg..

Ries Lee said...

menarek maaaaaa...
nak cube gak la..
dah la tweetdeck tgh prob skrg..

Liyanaa. said...

i ada digsby tp die slalu kuar error x boleh login i pun uninstall balik HAHAHAHA

cik intan (◡‿◡✿) said...

.cambest je
.sis nk try lah! (:

sizukaDeboss said...

huhu~da install da..besh gak la tp kite xleh online YM la..apesal eh?die ckp 'you online too often'..ape mslah ngn die ek..haha~

Melz said...

menarik :) ahaks.. but.. semua dah jadi under digsby.. URL pun under digsby .. digsby nie dah release time 2008..tapi beta arround march kalau x silap...tapi diremove sebab banyak bug..

hehe :) akan dicuba..

Paan said...

Apa e-mail YM you? I nak add la you camni...sayang lebih la...

SejarahCintaMastura said...

waahh.. akak taz... klu mcm ni semua org suka.. thanks la kak..

tgh excited sgt nih plak.. ;-p

[e.i.y.k.a.a] said...

nak donlod nak donlod nak donlod.

sbb dah give up dgn ym yg dah corrupt. cis.


hopefully this will work. thanks taz! muahx! :)

izwan7 said...

macam2..digsby la pulak..
dh macam haircream gatsby dh name die

taz said...

eyena; yup! kena install dulu :)

ries lee; hehe. sila sila. :)

liyanaa; ye ke yang? hihi. i gune ok je. dia syg i lebih kot hahaha :P

sis intan; hehe. try la. mmg best :)

sizuka; u online too often? eh eh mengada pulak dia nak cakap macam tu. salah ke nak online selalu? -_-

melz; jgn la cakap pasl beta, bugs, ape sume tu dgn taz. confirm dia garu kepala je nanti. haha

paan; eh tak nampak ke kat gambar tu?

mastura; hehe. camne dik? ok tak guna?

eiykaa; welcome dear :)

izwan; tu la. taz igt marie digby mula2. haha

♥chentaMAYA™ said...

menarik!
lame xdtg cnie!~

sara bashah said...

TOP!! XP

chipsmore said...

good...boleh gak nanti nak try ;)

firdaus said...

a'ah yeeee...
tu yg slalu 'dilayan' tu..

baek punyeeeee..
sbb digsby ni laa ko xlyn aku..
pstu bg alasan g spital..
bapak kite tlg on9 kan laa..

eh eh bapak ko tlg on9 laa..
haaaaaaaaaa.. :'(

taz said...

mangkuk ar ko ni. betul la aku cakap aku pegi hospital tu. teman nenek aku. mase tu mmg aku on ym. tapi aku kat hospital. ayah aku yang guna laptop aku kat umah.

anish said...

da try. tenkiu bagi link, best. siyes best ;)

taz said...

anish; welcome :)

Nazry Iskandar said...

tq taz sbb kenalkan digsby ni. selama ni tau gatsby takuya kimura je.

taz said...

haha. ade ade je :)