Sunday, September 19, 2010

2 Syawal yang sangat best! :)

Hello! Macamana raya korang so far? Hehee. Even ramai orang kata raya boring dah sekarang, i rasa sama je kot. Memang la kurang meriah macam masa kecik² dulu, tapi buat² je la happy kan? Hehee. Tapi memang happy pun bagi Taz. Sebab dapat duit raya, makan best² lepas tu jumpa sanak saudara :)

Hari ni nak update pasal raya kedua hari tu yang memang best gila² bagi kitorang adik beradik. Hehee. Nak tau sebab apa? Sebabnya kitorang balik kampung yang tak pernah seumur hidup kitorang balik masa time raya. Masa time bukan raya pun tak pernah la kot. Kalau ada pun maybe masa kecik tapi serius rasa macam tak pernah. Sebab bila sampai je, kitorang semua macam, "Eh. Dah sampai ke?" or "Rumah siapa ni?" dan "Kampung kita ke ni?" Hahaa. Serius batak gila tak pernah tengok kampung sendiri.

Sebab kitorang tak balik kampung ni maybe sebab Atok dengan Nenek sebelah ayah dah takde so kitorang cuma raya dekat Puchong je sebab Arwah Tokbah dengan Maktok (Atok Nenek sebelah Ibu) ada dekat sini. Tu la kot penyebab utamanya. Jom tengok perjalanan balik kampung kami sekeluarga ke Bagan Serai, Perak. :)

Sebelum bergerak, tangkap gambar dulu.

Perjalanan yang mengujakan. Hahaaa. Padahal tidur je dalam kereta -__-'

Singgah RnR jap buang segala yang mengganggu ketenteraman. Haha

Ni la rumah ayah Taz kat kampung tu :) Sumpah cantik gila.
Antik kan kan kan??

First time datang mesti kena tangkap gambar. Tak sempat nak masuk rumah dulu.

Tengok tu betapa antiknya rumah ni. Dibina pada tahun 1930. Hehee. Siap ada tanda lagi. Nampak tak nampak tak? :)

Jom kita merobohkan tangga!! Eh jangan jangan. Hehee

Family portrait. Ni gambar family Abang Chak.

Dapur. Memang antik dan lama :)

Ni bilik ayah Taz masa dia kecik² dulu. :)

Ni ruang tamu. Comel kan sarung kusyen tu. :)

Ayah cakap ni peti besi. Batak gila nak tangkap gambar ni jugak sebab terasa sangat antik. Hehee

Kanak kanak keriangan. Seronok la kau Nabiyah kecik² dah tengok kampung.
Kitorang ni dah tua² baru berkesempatan. Hehee

Masing² tengok kartun. Antik² kampung i pun astro mesti adaa. Hehe

Ibu dengan ayah borak² dengan Kak Jah. She's the one yang tinggal dekat rumah ni. Kalau tak salah la kitorang panggil dia Kak Jah. Tak berapa ingat la sebab first time jumpa kan. Haih. Kena bukak salasilah keluarga ni. Fail! T____T

Dia pun happy jumpa kitorang. Terkejut sebab semua dah besar² dan RAMAI. Haha. Tu yang penting. And dia sangat baik. :)


Sebenarnya kitorang tak banyak habiskan masa dekat rumah tu. Kitorang banyak lepak² rumah depan rumah tu. Hehe. Ada Abg Zarul, Abang Zul dan mak mereka. Lupa jugak nak panggil apa. Fail lagi sekali disitu. T____T

Bergambar sebelum bergerak ke rumah lagi satu iaitu kalau tak salah kampung Cik Ya suami Cik Piah iaitu kakak ayah Taz. Satu²nya adik beradik ayah yang tinggal. Rumah ni pun best wooo. Ada bendang :)

Tengok i tak tipu. Cantik kan cantik kan? :)

Wajib ye. Hehee.








Kat rumah ni kitorang makan Mee mamak Ipoh. Sedaaaap gila tapi Taz dapat rasa sikit je :( Kitorang bertolak balik malam tu jugak dengan Auntie Anisa and Uncle Zainal sebab kebetulan diorang pun balik Perak jugak. Begitulah pengalaman pertama kitorang beraya dekat kampung ayah. Best gila² wa cakap luu. Hahaa. Ok lah. Bye! Thanks for reading :)


Friday, September 17, 2010

Cerita 1 Syawal

Okey kawan². Lamanya nak tunggu i update cerita 1 syawal kan? Hahaa. Hari tu bagi gambar teaser je dulu. Gambar lain belum dapat. Ni haa baru dapat. Sebab tu Taz update. Hihii.

Macam biasala pagi² raya *taknak cakap bangun pukul berapa :P* bersiap² cantik², sediakan juadah raya, bertangkap gambar beramai² dan segala bagai. Hehee. Ni gambar kami di pagi raya.

Kitorang memang tak pernah ada theme ye untuk raya. Harap maklum. Hehe. Tapi budak kecil empat orang tu je yang sama dengan ibu dan ayah. Yang lain buat hal memasing. Beli baju nak sendiri² je. Haih.

Sweet couple. Hihiii

Nabiyah dengan ayah.

Dengan kakak² dia pulak.

Tetamu pertama di pagi raya. Auntie Anisa and Uncle Zainal.

Lepas dah beraya dengan family, kitorang pergi kubur Tokbah. Kali ni family Taz je yang pergi sebab Maktok, family Ayahchik and family Ayahngah beraya di Kelantan dan Melaka. Masa pergi kubur ni Aunti Anisa dengan Uncle Zainal ikut sekali.

Masa nak balik wajib la tangkap gambar sambil berjalan pimpin Nabiyah.

Yang ni pun sama.

Abang Taz tengah cek angin tayar. Eh apasal gambar takde kena mengena dengan caption? Sepatutnya kena tulis 'Kejakunan kamera ketika abang Taz tengah cek angin tayar'.

Rumah pertama kami raya. Rumah Makcik Idah dengan Cikgu Tajuddin. Kira family friend la ni. Mak kawan dengan mak. Anak² kawan dengan anak².

Kalau datang rumah ni, budak² kecik mesti serbu sini dulu. Kolam ikan ada
taman mini dengan buaian boleh baring.

Kakak enterframe.

Lepas tu kitorang beraya rumah Chu Jan. Saudara sebelah ayah. Eh kenapa gambar tuan rumah takde?
Oh. Ni masa Uncle Yuzer nak tangkap gambar family kitorang lepas tu letak dekat Facebook dengan captionnya; 'My Uncle's family. Huge.'
Hehee

Menghabiskan kuih raya rumah orang.

Ibu dengan Ayah berborak dengan Chu.

Ni rumah ketiga. Taktau la nak panggil Uncle apa. Lupa T___T
Saudara sebelah ayah Taz kenal yang selalu jumpa je. Ramai sangat nak ingat. Huhuu







Last sekali masa raya pertama kitorang beraya rumah Kak Mariah. Saudara sebelah ayah jugak. Nak cari rumah dia punya la susah padahal tahun lepas dah pergi. Haihh. Tapi takde ambil gambar dekat rumah dia. Taz, kakak, abang dengan beberapa adik beradik yang lain balik dulu sebab Taz dengan kakak ada plan nak tengok wayang tapi cancel pulak. Hehee.

Ok tu je la cerita raya pertama. Lepas ni cerita 2 Syawal yang sangat best pulak. Bye! Thanks for reading. :)

Wednesday, September 15, 2010

My Serenade



Rindu lagu ni. Lama dah tak dengar.

Saturday, September 11, 2010

1 Syawal :)


Hai semua! :) Macam mana raya pertama korang? Best tak? Hehee. Tahun ni boring sikit sebab Maktok dengan family Ayahchik raya dekat Kelantan. Family Ayahngah pulak raya dekat Melaka. So, family Taz je la yang tinggal. Selalunya kitorang tiga family iaitu family Taz, Ayanhngah dengan Ayahchik mesti beraya sama² dekat Puchong ni je dengan Maktok. Sebab rumah Maktok pun dekat Puchong je. Oh ye. Ibu Taz, Ayahngah dengan Ayahchik tu adik beradik ye. Harap maklum :)

Sejak arwah Tokbah takde dah 3 tahun kitorang raya dengan Maktok je. Tapi tahun ni lambat sikit raya dengan Maktok. Hari Ahad (maybe) baru Maktok balik sini. Cepat² sikit balik. Kitorang nak duit rayaaa especially dari Ayahchik dengan Ayahngah :P

Hari ni family Taz pergi beraya rumah saudara² je. 4 rumah kitorang pergi hari ni. Pergi beraya sambil hantar kad jemputan abang Taz yang nak kahwin bulan depan. Tapi sebelum tu pergi kubur arwah Tokbah dulu. Lepas tu sampai ke malam baru pergi beraya. Penattt. Esok pulak pagi² nak pergi Perak kampung ayah. Tak pernah langsung kitorang beraya dekat sana. Macam excited pulak. Hehee. Gambar² raya next entry la ye. Penat. Nak tidur. Babai semuaa :) Thanks for reading!