Wednesday, June 29, 2011

Tuesday, June 28, 2011

Wednesday, June 22, 2011

Friday, June 3, 2011

2nd day - Casting, cendol pulut, rojak.

Assalamualaikum :)

Hai korang! Nak tau 2nd day intern apa i buat? I susun balik dokumen² yang i buat data entry semalam ikut kategori. I dah rosakkan file office. HAHAH. Dah susun² taktau nak tutup besi tepi tu *taktau nak panggil apa* macamana. Dengan muka innocent cakap dengan Kak Ani dah siap susun, tapi tak reti nak tutup. Dia tengok je, terus dia cakap file tu dah rosak sebab i salah bukak. Pangg! kat diri sendiri. Nasib baik dapat officemate baik². Lepas tu dia bagi file lain, i susun lagi sekali. Hari ni jumpa officemate baru, Kak Ayu. Semalam dia tak datang sebab emergency leave. Cantik orangnya. Hehee.

Dah siap kerja i, kakak² kat admin department ada discussion. I dok terkapai² keseorangan taktau nak buat apa. I main Tetris jap, tapi rasa macam tak sedap duduk je tak buat kerja. Last² i tanya Kak Ji yang kat Technical Department, ada kerja tak untuk saya? LOL! Nama je department lain tapi satu bilik jee kitorang. Diorang suruh i buat casting account. I main cakap je casting. Taktau nak panggil apa. Kerja dia macam kita cek balik amount total dalam account² client betul or salah. Lepas dah siap, kena tulis kat depan tu, 'casting done by Taz'. Haa! sebab tu i panggil casting. I tweet i penat buat casting je, orang ingat i pergi berlakon pulak. HAHAH. Penat gila naik juling mata i tengok nombor and kalkulator tu. Dah la i tak biasa pakai kalkulator tu. Terhegeh² i tekan. Esok nak bawak i punya sendiri la yang scientific tu.

Balik kerja pergi Mydin jap kakak i nak jumpa orang. Kitorang makan cendol ngan rojak. Pastu ada jualan murah MPH pulak kat parking lot Mydin tu. Time² macam ni pulak haihh dia nak buat jualan murah. Kakak i macam biasa la kalau jumpa buku² ni. Dalam pukul 9 baru sampai rumah. Nak rehat jap last² tertidur sampai 10.30. Terus bangun mandi. K laa. Dah pukul 1 malam. Nak tidur esok kerja. Bye! :)


Semalam tak dapat kan? Hari ni ambik hah. Tembam kan i? :)

Budak takde mood sebab i cakap rambut dia buruk. Suka sangat main gunting rambut sendiri. Kalau pandai takpe -_-'

Ni bukan sunburn, ni Nabiyah yang snap. Budak kecik la katakan.

Cendol pulut. I'm not your fan.

Yang ni i suka :)

Budak ni makan cendol 2 mangkuk.




K byee


Wednesday, June 1, 2011

Hari Pertama Menjadi Wanita Berkerjaya :)

Assalamualaikum :)

Hari ni i dah start internship. Budak praktikal je pon, bekerjaya la jugak kan? HAHAH. Sebelum pergi tu, i risau jee. Takut ada bos garang la, staff kerek la, macam² la perkara negative. Berdebar² lah jantung ni haih. Datang awal kot. Office hour pukul 9, i sampai pukul 8.30. Terbaik kan? Hehe. Sampai² je terus dapat kawan baru :) Ada 3 orang. 2 orang perempuan sorang lelaki. Yang lelaki tu bukan budak intern. Dia baru 1st day kerja. Rupanya senior i kat UiTM Shah Alam. Okey lupa nama dia. Yang perempuan dua orang tu Atikah and Alin. Heheh. Kitorang lunch sesama. Best lah ngan diorang. Cepat je dah boleh get along :)


Paling best, masuk² je kena dengar tazkirah dulu dekat surau lelaki. Rupanya dekat company i ni, setiap hari Rabu akan ada tazkirah. Ustaz dia lawak. Heheh. Tak menyesal i pilih company ni. Ada jugak pengisian jiwa :')

Lepas tazkirah, kitorang kena perkenalkan diri and on the spot dia assigned kitorang kena pergi department mana. Kitorang ada dalam 10 orang kot. Kat sini ada banyak department. Audit, Akaun, Tax, Teknikal, and Admin. I dapat Admin! Huh. I nak Audit laaa. I cari Audit firm sebab i nak buat audit! Rupanya company ni ada other services jugak. I kena duduk dekat Admin sebulan je kakak tu cakap. Nanti i kena pindah Tax Department pulak. I tak suka taxation dan ia adalah satu fakta! Oh Tuhan. Tapi takpe. I will take the challenge. I will learn to love taxation :')

First² dapat meja, i terkial² taktau nak buat apa. Tengok kiri kanan depan belakang. Last² i pergi tanya kakak tu nak buat apa, ada kerja tak untuk saya? Heheh. Terbaik kan i? LOL! Lepas tu ada kakak tu (Kak Ani) suruh i enter data pasal tabung keluarga apa ntah. I buat la. Satu hari tu i buat tu je lah. Fuh! Terasa penatnya. I ni duduk lama dah la sakit belakang. Setiap minit tergeliat sana sini. Tapi takpe. First day kan. Memang la rasa penat. Lama² nanti biasa la. Sekejap sangat masa berlalu tadi i rasa. Staff pun semua okay dan peramah :)

Company i hari Sabtu pun kerja tau. Tapi sampai pukul 1 je la. Pakaian bebas asalkan tak menjolok hidung mata. Company i pulak, selipar tinggal kat rak kasut bawah yee. Naik office kaki ayam. Heaven gila macam kat rumah i rasa. Heheh. Nak pakai selipar jamban pun boleh kot. Tapi taknaklah. Selipar i terlalu 'jamban'.

Masa lunch i lunch dengan Atikah & Alin kawan baru :') I memang suka dapat kawan baru lagi² yang best and peramah macam diorang. Kitorang makan kat cafe bawah. I ambil lauk ikan keli dengan sambal terung sama air Neslo ais = RM7. Mahal :'(

I rasa rugi sangat tak tangkap gambar 1st day kerja tadi nak buat kenangan. Menyesal pulak. Heheh. Okaylahh. Itu saje untuk hari ini. Thanks for reading :) Bye