Sunday, December 30, 2012

Kehidupan Baru.


Amboii. Kemain tajuk dia. Macam nak update post pasal kehidupan baru lepas kahwin pulak. Hihi. Sebenarnya takde la kehidupan baru mana pun. Saje buat gempak. Dah lama tak update blog so otak rasa macam numb sikit. Taktahu nak bagi tajuk apa, taktahu nak start macam mana. Okay sebelum merepek yang bukan-bukan, Taz nak bagitahu yang Taz dah kerja. I mean, bukan kerja biasa-biasa, kerja sambilan ke apa ke. Ni kerja betul-betul. Tapi takde la rasa teruja sangat. Maybe dah dapat first payment kang baru rasa lain kot. Sebab sebelum ni kerja dengan uncle, tolong-tolong dia je. Gaji pun biasa-biasa je la kan. Hehe. Lepas tu masa praktikal pun dapat elaun tak banyak pun. Haaa. Masa ni la kot baru rasa nak pegang duit gaji sebenar.

Sebenarnya fikir pasal gaji tak rasa excited pun. Rasa risau ada la. Nak fikir bayar itu, bayar ini. Masa ni la baru terasa macam mana susah orang dah kerja, berdikari semua sendiri kan? Terasa dewasa. Ibu pulak siap tanya, tiap-tiap bulan kang boleh simpan sikit tak untuk kahwin? Amboii. Hahahaha. Tersengih terus masa tu. Tak sabar agaknya nak suruh anak dia ni kahwin. Kemain. 


 Haaa time tengah type ni tetiba baru teringat tak update pasal konvo lagi tetiba dah update pasal kerja. Next entry la pasal konvo pulak. Banyaknya woi nak update ni. Pasal bestfriend kahwin, pasal konvo, pasal konsert Bigbang, pasal Mabul haritu. Blerghhh. Okay la. Takat ni dulu. Nanti sambung lagi di lain hari. Oh btw, bawah ni gambar random. Awkward pulak post takde gambar. Kehkehkeh



Masa nak tengok The Hobbit haritu. Best gila! Sekarang baru terhegeh-hegeh nak tengok LOTR pasal belum tengok lagi -______-


Budak dua orang kena suruh buat camni oleh kakak diorang. Kahkahkah


Paling comel :')

Okay thank you. Bye. Muah!


Wednesday, October 10, 2012

Mabul Island Trip - Part 1 (Semporna)


Amaran! Entry ini menggunakan scroll box. Sila scroll kalau nak tahu berita sepenuhnya.

Assalamualaikum.

So far, apa perkara best korang dah buat tahun 2012 ni? Kalau Taz, of course la paling best masa pergi Pulau Mabul bulan Februari haritu. Haha. Trip paling best kot in my whole life (so far). Biasa la budak tak pernah pergi oversea camni la hahaha. Pulau Mabul ni adalah pulau kedua Taz pergi lepas Pulau Besar tahun lepas. Pulau Mabul LAGI BEST you don't need to argue more! *peace*

Taz pergi dengan kakak and her friends. Kakak Taz memang suka travel sana sini. So, yang trip kali ni Taz menyibuk la sebab dia ajak kan. Tempah tiket kemain awal. Tak silap Taz bulan Julai tahun lepas dia tempah so dapat la murah and senang nak plan awal-awal get ready apa patut mintak cuti kumpul duit semua. Muehehe. Taz masa pergi ni kerja dekat office Ayahchik sebab baru habis praktikal lepas tu nak tunggu sem baru bukak lama lagi so senang je la nak mintak cuti.

Untuk pergi Pulau Mabul, kita kena naik flight ke Tawau, Sabah. Lepas tu ambik transport apa-apa untuk pergi Semporna lepas tu naik bot pergi Pulau Mabul. That's it. Macam tu je. Kitorang book package dengan Scuba Jeff, 4 hari 3 malam u'olls. Puas hati sangat-sangat sebab pergi lama. Yela tempat yang jarang-jarang kita pergi baik pergi lama terus kan baru la puas hati. Haha. So, daripada lapangan terbang Tawau tu, staff Scuba Jeff yang jemput kitorang bawak pergi Semporna. We decided to stay one night in Semporna first before off to Mabul with boat the next sunrise. 


Muka teruja tak sabar nak sampai. Ini dalam flight. Kami memilih perkhidmatan Air Asia dengan slogan Now Everyone Can Fly. Mihihih. Pukul 7 pagi kot masa ni. Sempat layan Secret Circle satu episod dekat laptop kakak. Sempat.


Hello Tawau. Nice to see you!


Dalam van Scuba Jeff. Jauh betul perjalanan nak ke Semporna. Rasanya kalau tak silap ada la dalam satu jam. Abaikan pipi tembam tu.
L-R: Nur (kakak), Taz, Kak Kay


Para penumpang kerusi hadapan.
L-R: Kak Fateem, Kak Ecah


Hello Semporna! Datang Semporna ni rasa macam datang oversea feeling dia. Tak tahu la kenapa.


Bot-bot yang membawa penumpang ke pulau-pulau berdekatan. These boats are for VIPs or orang kaya sikit la that's why dia ada atap. Bot kitorang mana ada atap.

Bermalam dekat Semporna, kitorang pilih Dragon Inn Floating Resort yang cantik gila dan Taz sangat teruja dengan konsep atas air dia tu. Hekhek.





CANTIK KAN??? Taz memang suka sangat tempat-tempat macam ni. Seriously okay. Design dia sangat cantik. Kitorang ambik dua bilik since kitorang berlima.










Ikan ni kitorang tak tahu ikan apa tapi macam dolphin kecik pun ada jugak. Kitorang bagi diorang makan keropok. Muahaha


Welcome to our crib!


 Dah siap letak barang apa semua, kitorang mulakan ekspedisi meronda bandar Semporna nak cari makan. Baju still sama, shawl je tukar kalau korang perasan. Hekeleh tu pun nak bagitahu.










Pasar!


Kitorang jalan tanpa arah tuju tahu-tahu sampai kat kawasan perumahan ke apa entah ni. Kotor :(


Cari angle yang tak nampak banyak sampah. Sempat lagi.


NAMPAK TAK BIAWAK TU??? BETUL-BETUL DEPAN MATA KITORANG! 


Orang kat sana cakap, biawak kat sana kira macam anjing la kat sini. Ada di mana-mana.


Akhirnya dah capai keputusan nak makan dekat mana. Dah lalu berapa kali dah sebenarnya kedai ni tapi last-last makan sini jugak. Banyak sangat kedai taktahu nak pilih mana. Apa entah nama kedai dia tapi sedap jugak. Harga pun affordable. Sorry gambar makanan takde. Gambar kami je ada. Meow :3


Dah kenyang, balik ke tempat penginapan. Kat situ ada kedai souvenir. Saje la tengok-tengok barang. Taz pergi masa ni bawak duit cukup-cukup so takde beli apa pun untuk keluarga dan kawan-kawan. Janji dengan diri sendiri kalau datang lagi, mesti beli. MESTI DATANG LAGI.


Kawan Taz mintak t-shirt. Taz snap gambar ni hantar kat BBM jek. Wakakak :p


Taz beli straw hat yang Taz pakai tu sebab terpikat dengan warna dia. Harga dalam RM17 rasanya. Ceh untuk diri sendiri ada pulak -___-



  

 Malam pun kitorang merayau cari makan. Tapi kedai kitorang pergi ni tak sedap! Lain kali datang taknak makan sini dah.


Lupa nak bagitahu! Masa dekat Dragon Inn tu, kitorang jumpa kawan kakak Taz lagi sorang. Dia memang dah gerak awal sebab dia pergi pulau lain dulu. Tu dia Kak Fahan yang di tengah tu. Best gila jadi dia. Jalan-jalan sensorang travel pergi pulau sana-sini. Nak jugak :(


Kitorang tengah mengidam memasing nak ketam. Tapi kedai ni masak ketam tak sedap sangat. Tapi last-last habis jugak. Muahahah


 Okay sekian sahaja bahagian satu. Ada lagi bakal menyusul. Sabar okay. Taz pun tak sabar nak update pasal Pulau Mabul pulak. Nak buat satu entry je macam banyak sangat la pulak. Hihi. Okay. Thanks for reading!


Monday, October 8, 2012

[Lagi Gambar] Aidzat Fadzlee's Surprise Birthday Party


Hello earthlings! Here's more picture of the previous entry. Just got it from Adam that's why these came later. Too many and I'm too lazy to edit. Takde la effect vintage ala ala instagram. Follow me on Instagram : @tazjaafar. Wahh sempat promote. Hiks. Okay. Enjoy the soooo many picture. As usual, when there are too many pictures in one entry, I prefer to use scroll box. Save your time to scroll if you want to jump to next entry and ignore this. Tips blogging secara berhemah, jangan susahkan readers. Ingat diorang nak tengok sangat ke gambar awak yang tak semenggah tu? Okay *buat muka sedih*





Kejut budak tidur! Huwarghhhh! *konon sound effect macam monster la tu. Pepandai la korang imagine*












The spaghetti by Elli Farhana. Aidzat being himself, ada je komen dia. Kata sos tak cukup la apa la. Tapi bagi Taz, sedap je! Taz prefer lots of meat than sauce. Same with Adam.






Potato salad. Gaul dengan kuah spaghetti sebab saje menggedik.



Apple salad by Adam Sam









Elli macam bibik dah. Wakaka








Dua beradik. Satu kek.




When the picture went wrong. Adam dengan Hafiz sibuk set timer camera lepas tu tak sempat nak lari masuk gambar, diorang rosakkan gambar.


I don't know why I upload this. Nvm.




Okayyy the camera was set up to 10 snaps. We don't know how to pose :/

































Okay that's all. Thanks for reading, or to be precise, giving some of your time scrolling. Haha. Mmuahh!