Thursday, September 27, 2012

Diet


Hello semua! Sebenarnya masa tengah type ni, Taz ada dekat office Uncle and seriously tengah boring. Taktahu nak buat apa. Online pun asyik buka benda sama je. Boring! Nak tweet-tweet pun takde mood. Semua sebab apa? Sebab pening kepala. Dari semalam. Well, in fact, sebenarnya dua hari lepas dah start pening tapi semalam yang terasa sangat. Taz rasa ni semua sebab diet kot. Hihi. Tak pasal-pasal nak salahkan diet. 

Untuk pengetahuan umum (ececeyh) Taz tengah try Atkins diet. Atkins diet ni diet low-carbs. Maknanya kita ambil carbs dengan kadar yang SANGAT SANGAT SANGAT sedikit. Ambil protein lebih. So, Taz tengah elak makan apa-apa berkaitan dengan nasi, tepung, kekacang, gula, mee, buah, dan semua la yang ada carbs. Susah faham tak? SUSAH! Nasi tak la susah sangat. Tapi kalau dah itu tak boleh ini tak boleh, rasa macam puasa je. 

Atkins diet ni berkesan sebab bila kita tak ambil carbs, and badan kita detect yang kandungan carbs sangat sikit dalam badan, dia akan tukar daripada bakar carb untuk tenaga kepada bakar lemak untuk tenaga. Faham tak? Okay camni. Bila dah sikit carbs, nak bakar apa kan untuk tenaga? So, dia bakar la lemak. Proses pertukaran tu la yang dinamakan ketosis. Kalau diet low-calorie, diorang kata lambat effect dia sebab lemak tak terbakar pun. Asyik bakar carbs je. Haa faham tak? Kalau nak lebih faham pergi baca blog adik sifu Atkin ni. Taz dapat info semua kat situ. Tak pun pergi website Atkins sendiri (cari sendiri wakaka). 

Berbalik pada cerita ketosis tadi, Taz rasa punca pening ni mesti sebab ketosis dah terjadi dalam badan. Sebab Taz ada google, bila ketosis ni terjadi, akan rasa pening pening. Kalau pening sikit sikit takpe woi. Ni nak masuk tiga hari dah. Lepas tu sakit tekak pulak tu. Lepas tu rasa macam nak demam tapi badan tak panas. Lepas tu tetiba rasa goosebumps tak pasal-pasal. Petanda apakah itu?

Nak diet Atkins ni sebenarnya senang bagi setengah orang tapi susah bagi Taz. Sebab muak la makan telur, sosej, ayam. Peminat tegar ayam ni pun boleh rasa nak muntah. Carbs yang boleh ambil dalam sehari pun limit 20g je. Takpe Taz. Sabar. Sekejap je. Nak turun 5-6 kg je pun. Kebanyakan orang yang strict buat Atkins ni, 2 minggu dah turun 6 kg. Hihi. 


Antara menu Atkins yang Taz buat sendiri. Atas tu, carbs dia dalam 9g. Tapi untuk dua hari punya makan tu. Dinner semalam dengan lunch harini. Pepagi bangun panaskan. Kemain sekarang sejak Atkins ni bangun awal siapkan sarapan dengan lunch terus. Yang bawah tu pulak dinner Taz untuk 1st day Atkins haritu. Carbs ada dalam lebih kurang 4g.

Okay la. Tu je nak cerita. Nak update pasal raya lagi sebenarnya tapi dah lama mintak gambar kat kawan tapi tak dapat-dapat. Raya pun dah lepas lama dah :( Okbai. Thanks for reading 






Friday, September 7, 2012

Aidilfitri 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua yang baca blog ni! *krik krik bunyi cengkerik* Haha. Raya tahun ni korang tema apa? Family Taz warna goldish green. Punya susah nak cari baju warna pilihan Ibu. Nasib baik Taz punya kain Ibu dah belikan. So senang la sikit. Material baju memang dah boleh buat baju bertunang atau nikah. Kemain sangat.

Tahun ni raya lain sikit sebab kitorang se-family beraya dekat Kelantan! Sebenarnya plan asal, raya ke-4 baru nak balik Kelantan sebab wedding saudara lepas tu melawat nenek saudara yang sakit. Tapi, dua hari sebelum raya, orang kampung call cakap nenek saudara macam dah teruk keadaan dia. So, Taz teman Maktok balik awal sikit naik flight. Family Taz, family Ayahchik dengan Ayahngah (Ayahngah sorang je sebab family dia yang lain beraya kat Melaka) balik masa raya pertama tu. So, pagi raya tak best sangat sebab diorang takde :'( Tapi malam raya pertama tu baruuuu diorang sampai. Sampai-sampai je, terus selera makan datang. Haha. Malam tu jugak bantai Rendang Padang dengan ketupat palas yang Ibu bawak. Makan ramai-ramai dengan diorang sebab diorang pun lapar. Masa tu baru rasa beraya :')


Kemain kan baju raya kite? Memula ingat nak mix and match pakai dengan pareo gold tu tapi tak jadi. Sebab, Taz kalau pakai pareo, memang tak lama. Asyik nak betul sana betul sini. Senget je memanjang. Pesen tak reti duduk diam. 


Pagi raya kedua baru nak tangkap gambar. Yang baju kemeja tu Ayahngah kitorang.
 Masa ni Ayah tengah makan laksa. Gambar dengan Ayah raya tahun ni takde :(


Dekat rumah Pakcik Bohari :)


Same place, with no boys.


Sesat pulak Hazwan, anak Ayahchik. Haha


Us girls, with our beautiful Ibu :')


Khaidir & Amin 


Semua anak dara kecuali Nabiyah.


 Ini masa raya pertama. Dekat rumah Ayahchik. Taz je kat Kelantan masa ni. Tengok bawah hujung kiri tu. Nampak tak Balqis yang comel? Hahahaha. Kemain nak pakai tudung jugak :)


Hihiiii. Ni masa raya ke berapa entah. Masa open house rumah Taz. Omey ngat Balqis. 

Raya tahun ni tak banyak beraya pun. Balik Puchong duduk rumah jeee. Selalu kalau kitorang raya, raya pertama dah merayap pergi rumah saudara mara sebelah Ayah. Semua area KL. Tahun ni tak pergi pun. Paling tak best raya tahun ni sebab tak dapat bergambar satu family. Sebab masa dekat Kelantan pun, abang Taz mana ikut balik. Sedih :(



Okay la. Itu je setakat ni. Nanti ada update raya lagi. (kot?) Hahaha. Bye. Thanks for reading